lauantai 27. kesäkuuta 2015

Kilpailuihin valmistautuminen OSA 2: Treenaaminen ja kehonhuolto


Tervehdys toverit, kisoihin valmistautumisen toinen osa on täällä! Treenaaminen on ympärivuotista hommaa, joka kuitenkin ainakin itsellä muuttuu hieman vuoden aikana, mitä lähemmäs kisakautta ja kisoja päästään. Treenaaminen ei sinänsä lisäänny tai vähene, se vaan muuttaa muotoaan. Moni tätäkin tekstiä lukeva on varmasti lukenut harrastushistoriani ja sitä kautta päässyt hieman sisälle menneisyyteeni treenin saralla. 

Yritän itse jaotella treenini erilaisiin painosykleihin sen mukaan missä vaiheessa kautta eletään. Painosykleillä tarkoitan sitä, että minkälaista treeniä tietyllä aikavälillä teen eniten. Monipuolinen treenipohja on kuitenkin kaiken a ja o, eli painotus ei voi tarkoittaa samaa asiaa kuin 'vain tämän ja tämän' treenaus. 

Ihan kauden alussa on ns. kaiken erinäisten kokeilujen vaihe, jossa heitellään ideoita esille tulevasta kaudesta - mitä kaikkia uusia liikkeitä voitaisiin opetella, mitkä voisivat olla kauden tavoitteet (piste-, liike- ja suoritustasolla) ja miten näitä voitaisiin lähteä toteuttamaan. Talvella treenaillaan enemmän oheista kuin heppaa (osittain johtuen myös Suomen sääolosuhteista) ja kakkosvaiheessa alkaakin se rankin osuus, nimittän kestävyyden ja kestovoiman treenaus. Kolmosvaiheessa lähestytään jo kisoja, jolloin tärkeää olisi saada kaivettua se tehty työ esille - eli oppia hyödyntämään rakennettuja lihaksia nopeusvoimana. Samassa vaiheessa painotus on jo teknisessä treenissä, mikä sisältää lajitreenin niin hepalla kuin pukillakin.

Suomen kesä... Vikeltäjät kiittää.

Oma treenini muuttuu lähes viikottain, mutta jotakuinkin treeniviikkoni näyttää juuri nyt  tältä:

1.pv
Kotitreeni: (~45 min) rento lenkki ja venyttelyt
Akro- ja voimatreeniä (2h)

2.pv 
Kotitreeni: (~2h): (nopeus)voimatreeniä + akrotekniikkaa + pukkitreeniä

3.pv
Yv heppatreenit, kaksi heppaa (2-2.5h)
Joukkuepukki- ja heppatreenit (1.5h)

4.pv
LEPOPÄIVÄ

5.pv
Kotitreeni: (1-1.5h) lämppäilyt ja pukkitekniikkaa

Yv heppatreenit, kaksi heppaa (2-2.5h) 

6.pv
Kotitreeni: (1h) rento lenkki + venyttelyt

7.pv
Joukkueheppatreenit (1h) + venyttelyt kotona 
Kotitreenivälineitä/ Näin eräs päivä kauniin valoilmiön!

Kisojen juuressa on tärkeä huolehtia myös kehonhuollosta. Minulle kehonhuoltoa on riittävä ja puhdas ravinto, riittävä veden juonti (näillä kuumilla kesäkeleillä... eiku) ja kevyemmät, palauttavat harjoitukset sekä lepopäivät. Kroppaa ei kannata yrittää ylikuormittaa liiallisella treenillä, koska siitä kärsii niin keho kuin mielikin. Kesä(kisa)kaudella itse pidän tärkeänä ylläpitää hyvää peruskuntoa (hyötyliikunta, rennot lenkit) ja kehon elastisuutta (venytykset: aktiiviset ja passiiviset, valmistavat ja palauttavat). Miten voisikaan edes kuvitella yltävänsä parhaisiin suorituksiinsa, jos koko kroppa junnaa vastaan? On tärkeä muistaa, että kehon ja mielen tulisi tehdä yhteistyötä, jotta optimaalisia suorituksia saataisiin aikaan. Ei riitä, jos vain jompi kumpi toimii. Huolehtikaamme siis kehoistamme antamalla niille fyysisen treenin lisäksi aikaa palautua. 

Kisojen lähestyessä treeniä kohdistetaan yhä enemmän ja enemmän yksityiskohtiin - mikä suomeksi tarkoittaa tekniikkaharjoittelua. Lyhyellä aikavälillä on vaikea vaikuttaa enää fyysisiin voimatasoihin, mutta tekniikassa parannukset ovat hyvinkin mahdollisia. Siksi kesällä hiotaan pukkien ja heppojen kanssa niitä ohjelmia. Ja säärien linjoja, Ja katseita. Ja sormien viimeisten jänteiden ojennuksia. Mitä lähemmäksi täydellisyyttä päästään maassa, sitä paremmaksi kaikki muuttuu myös hepalla. 

Lyhyen aikavälin tekniikkaharjoituksissa kannattaa erityisesti keskittyä asioihin ja liikkeisiin, jotka ovat jo hyvällä mallilla. 

Täh, eikö pitäisi yrittää treenata niitä kaikkein vaikeimpia asioita? 

Kuulostaa ehkä hassulta, mutta lyhyellä aikavälillä on helpompi parantaa niitä parhaimpia periksiä, kuin niitä alimpien pisteiden korkanneita - usein kun juuri niissä on joku pinttynyt vanha tapa, joka pisteitä laskee. Mitä kauemmin seisontaa on tehnyt könöttäen tai heittoja polvet koukussa, sitä vaikeampi niitä on muuttaa - sitä kauemmin liikkeiden korjaus vie aikaa. 
Joukkuetreenausta, Even kuvaamia tietty
Mitä yritin tässä postauksessa kertoa? Tärkeää treenissä ennen kisoja on...

1) Ylläpitää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia
2) Keskittyä tekniikkaan 
3) Hioa omia parhaita puoliaan vieläkin paremmiksi

Mites sä valmistaudut kisoihin? Pidätkö kehonhuoltoa tärkeänä? Heitelkää omia mielipiteitä treenaamisesta ja toiveita tulevia postauksia varten!


Ei kommentteja: