keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Minkälaiset postaukset ovat kommenttien arvoisia?

Moi,

tämä kysymys on pyörinyt päässäni (ja ilmeisen monen muunkin bloggaajan) kuin jumiintunut levy jo pidemmän aikaa. Mikä saa ihmisen uhraamaan sen puoli minuuttia elämästään kommenttiin, sanoihin tai lauseisiin, jotka häviävät bittiavaruuteen?
... Vai häviävätkö sittenkään? Eivät. Ne kertovat bloggaajalle, että jotain on tehty oikein... tai vastaavasti jossain on parannettavaa. Ne voivat saada hymyn huulille pitkäksikin aikaa, jopa pelastaa koko päivän. Kommenttien avulla kirjoittaja pääsee vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa, eikä ole vain lasikuution sisällä elävä eläin jota pällistellään. Henkilökohtaisesti mulle on tärkeää tietää, miten teillä siellä menee ja mitä mieltä muut ovat mun aiheista.

Herättääkö nää mun postaukset mitään ajatuksia kessään? Tuntuu turhauttavalta ja turhalta 'tehdä turhaa työtä'. Vaikka kuinka haluaisin sanoa, että mä kirjoitan vain itseäni varten, niin en voi sitä tehdä. Mä kirjoitan myös teitä varten. Mä yritän täyttää toiveita postausten suhteen ja suunnitella välillä erikoisempia aiheita, joita olisi mielenkiintoista lukea. Mä näen paljon vaivaa esimerkiksi videoiden tai kuvien eteen, mutta välillä tuntuu kun ne olisivat samantekeviä. Tuntuu, ettei kukaan niitä kuitenkaan katso.

Olen miettinyt, että onko kyse eniten kirjurista, blogista, postauksen aiheesta vai lukijasta? Mikä saa kenetkään kommentoimaan mitään ikinä?

Mä haluaisin kysyä teiltä, että millainen postaus on kommenttien arvoinen?

Tai mikä tekee blogista lukemisen arvoisen?

Mä haluaisin kiittää kaikkia, jotka käyttävät sen puoli minuuttia ja tekevät päivän hyvän teon.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

minusta tämä on tosi kiva blogi. ja pidän erityisesti siitä kun nämä sun aiheet ja niiden sisältö on ns."monipuolisempaa" ja ettei tule vaan semmoisia että "sitten menin sinne ja tänne, heippa" toivottavasti ymmärsit mitä äsken tuossa tarkoitin.

-Aino

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen valitettavasti kovin laiska kommentoimaan, vaikka se ei viekään kuin vain sen pienen hetken. Pakko kyllä sanoa, että sun blogi on upea ja lähes jokainen postaus kommenttien arvoinen! :) Rakastan sun positiivista elämänasennetta ja sitä, että käsittelet blogissasi monipuolisesti erilaisia aiheita. Alunperin aloin lukea tätä blogia vikellysjuttujen takia, mutta luen innolla kaikki muutkin postaukset. Lupaan tulevaisuudessa yrittää kommentoida ahkerammin, sehän on vähintä mitä voin tehdä kiitokseksi siitä, että jaksat pitää blogisi sisällön laadukkaana ja mielenkiintoisena! :)

Ellinoora kirjoitti...

Sun blogissa on mun mielestä ihanasti tälläsiä asiatekstejä, joita kyllä tykkään lukea. Viime aikoina blogien luku kuitenkin on jäänyt todella vähäiselle tai oon vaan ohi mennen vilkaissut blogit läpi ja näin ollen en oo niitä hirveen ajatuksella lueskellut. Vihaan kommentoimista puhelimella ylikaiken, kun aina kommentointi vaiheessa netti tuntuu tökkivän sen minkä kerkiää ja kiireen ohella on kommentointi mun osalta siksi jäänyt.

Koneella kun joskus istuu näin ajan kanssa ( okeiokei, muutamat rästihommat vielä oottais... ), niin on kiva kommentoida toisten blogeihin. Itsekkin bloggaajana oon kuitenkin jäänyt miettimään, että kommentointikin, varsinkin ei niin tunnetuilla bloggaajilla, tarvitsee sellaista vuorovaikutusta. Itse en henkilökohtaisesti koe mitään elämystä siitä, että joku on kommentoinut mun blogiin " kiva postaus " tms. Mä kaipaan kommentoijilta enemmän. Jos joku kommentoi persoonallisemmin ja hieman rakentavammin omaan blogiin, on mielestäni mukava mennä kirjoittamaan tämän kyseisen kommentoijan omaan blogiin ajatuksen kanssa jtn massasta poikkeavaa. Muutama lukijoistani on tälläisiä ja yleensä pyrinkin kommentoimaan heidän postauksiinsa heti kun vain sopiva rako sille jostain löytyy, mutta yleensä kiva blogi-tyyppiset kommentit kun eivät herätä kiinnostusta ja pahana tapana jätän ne vähän omaan arvoonsa. Omalla kohdalla en siis tiedä onko parempi jättää kommentoimatta vai kommentoida kiva blogi/postaus- tyylisesti.

Lisäksi todella suosituissa blogeissa jätän suosiolla kommentoimatta, koska tiedän ettei tämä bloggaaja kuitenkaan vaivaudu vastaamaan niihin. Omasta mielestä siis se, että kommenteihin vastataan on tärkeää!

Pahoittelut turhan pitkästä ja sekavasta kommentista :D

Viivik kirjoitti...

No, pakkohan tähän nyt on kommentoida. Kommenttien puute tosiaan tuntuu olevan ikuisuusongelma. Omalla kohdallani olen kokenut Lilyn hyväksi alustaksi, koska siinä on sydän-nappi, jonka painamiseen ihmisillä on pienempi kynnys kuin kommentointiin.

Itse vuosien ajan monia blogeja seuranneena tiedän, että jos saan yhden sydän-tykkäyksen, jo monen on sitä kohden täytynyt lukea postaus. Jos saan yhden kommentin, todella moni on lukenut. Tajusin nimittäin itsekin sydännappulan toiminnan ehkä 2 kk sitten ja olen kaikkien näiden vuosien aikana kommentoinut varmaan alle 30 kertaa mihinkään blogiin. Siis vaikka luen blogeja paljon, päivittäin. Ei vaan kiinnosta kommentoida, jos ei ole mitään timanttista sanottavaa. "Kiitos blogista, oot ihana"-kommentteja en juurikaan jätä, vaikka monesti niihinkin olisi aihetta.

Milloin sitten kommentoin: Jos postaus on aivan käsittämättömän hyvä, koskettava, liikuttava. Näitä tapauksia on muutamassa älyttömän lahjakkaan kirjoittajan blogissa.
Jos mulla on jotain selkeää asiaa, jonka haluan sanoa. Eli postauksesta tulee mulle mieleen joku pointti jonka ehdottomasti haluan jakaa. Esimerkkinä vaikka se sun "onko koulutuksella väliä"-postaus (ok, otsikko oli joku muu, mutta kuitenkin). Tai jos blogissa on juttu vaikka tuotteesta josta mulla on kokemus, jollaisesta kukaan muu kommenttikentässä ei ole kertonut.

Blogialustalla on väliä siltä kannalta, että nyt kun itse bloggaan Lilyssä, mulla on paljon pienempi kynnys kommentoida siellä. Olen valmiiksi kirjautuneena alustalle ja alusta ilmoittaa mulle jos joku muu kommentoi samaa postausta. Ei siis tarvitse itse käydä blogissa kurkkimassa asiaa. Tiedän myös, että nasevalla kommentilla saatan saada jonkun uuden lukijan klikkaamaan blogiani ja lukemaan. Eli kommentoinnista on hyötyä.

Blogissasi ei siis ole mitään vikaa. Vika on nettilukemisen luonteessa: suurin osa meistä on hiljaisia seuraajia, jotka eivät juuri koskaan kommentoi mihinkään. Tavallaan se tuntuu epäreilulta: bloggaaja tuottaa mulle ilmaista sisältöä päivästä ja vuodesta toiseen ja mä saan siitä vaikka mitä irti, enkä anna mitään takaisin.

Blogien seuraamisen perusteella uskaltaisin sanoa, että tietyillä aiheilla alkaa niitä kommentteja tulla :D. Seksi myy, mutta kommentteja saat parhaiten kun kirjoitat jotain yksisilmäistä, raivokasta ja syyttelevää, mikä kohdistuu äiteihin. Imettäminen lienee erityisen varma nakki. En kannusta kokeilemaan. (Teen gradua siitä, millaista hyvän äitiyden kuvaa äitiblogeissa luodaan, se saattaa vähän näkyä tästä...)

Kaikkein hienointa olisi tietysti saada blogin kommenteissa keskustelua aikaan. Luulen, että sitä luodaan aihevalinnoilla. Esimerkiksi parisuhdetta, perhettä, äitiyttä ja sinkkuelämää koskevat blogit tuntuvat saavan paljon kommentteja, koska melkein kaikilla on omakohtaista kokemusta niiden aiheista. Ihmiset haluavat sanoa, että tätä mieltä olen tai näin meillä tehdään. Siksi vikellys varsinkin on vaikea aihe kommenttipoliittisesti :D. Ai niin ja vielä yksi keskustelun aiheuttaja: jos on oikeasti jotain todella painavaa asiaa ja kokemusta, jolla sen voi sanoa. Tästä paras esimerkki on tuore ja älyttömän suosittu Ruskeat tytöt -blogi (suosittelen!).

Oliskohan tässä nyt yhden kommentin tarpeiksi... Sen voisin vielä sanoa, että mua kommentittomuus ei syö niin paljon kun olen blogannut vasta ihan hetken ja itse asiassa en käytä blogiin kauheasti aikaa. Olen töissä oppinut tekemään kohtalaista jälkeä nopeasti ja julkaisemaan kaikenlaista vailla itsekritiikkiä. Siitä on apua. Mulle blogi on myös jotain, mitä voin laittaa CV:hen, oli siellä kommentteja tai ei. Ja tiedostan, että kirjoitan marginaaliyleisölle, vaikka oliskin hauskaa jos olis tsiljoona lukijaa :).

Heta kirjoitti...

Aino: Kiitos paljon! Ihana kuulla, etteivät postaukset junnaa paikallaan, sitä olen yrittänyt blogissani korostaa. On ihana pohtia erilaisia näkökulmia eri asioihin!

Anonyymi: Voi ihana, kiitos! Kommenttisi sai sanattomaksi ja merkitsee minulle paljon. KIITOS tästä<3

Ellinoora: Ymmärrän todella hyvin tuon kommentoinnin vaikeuden. Eihän se tavallaan vaikeaa ole, mutta voisihan sen helpottaminen auttaa lukijoita heräämään. Usein lukijan näkökulmasta sitä ei edes tajua, kuinka paljon ne kommentit merkitsevät. On kuitenkin ihanaa, että on näitä ihmisiä, jotka uskaltavat siihen ryhtyä. Ymmärrän myös tuon 'en kommentoi, koska ei ole mitään sanottavaa'-kannan, ja olen aivan samaa mieltä. Siksi yritänkin saada jotain tunteita ja pohdintaa heräämään, esimerkiksi retoristen kysymysten avulla. Kiitos!

Viivi: On totta, ettei saisi vähätellä blogin arvoa tyhjän kommenttiboksin peruteella. Kyllä fb:ssäkin moni tykkää jakamistani linkeistä, minkä avulla tulkitsen postauksen vaikuttavuutta. Välillä on kuitenkin ihana saada ihan konkreettista palautetta tekemästään 'työstä'. Totta on myös se, että paljon julkisuutta saa noilla ns. kohuaiheilla, missä kokeillaan kepillä jäätä... Mutta itse en onneksi aivan niin kommenttien perässä juokse. :D


Summa summarum; Kiitos kaikille kommentin jättäneille. Arvostan teitä ja viitseliäsyyttänne. <3

Katariina N kirjoitti...

Noissa ylemmissä kommenteissa tuli oikeastaan kaikki oleellinen ilmi :D Itse yleensä kommentoin helpoiten niihin blogeihin, joihin olen aiemminkin kommentoinut. Lisäksi vaikka postaus olisi kuinka mielenkiintoinen, jos siinä on jo paljon kommentteja saatan jättää kommentoimisen suosiolla pois. Olen siis laiska :D

Itse en ole nyt hetkeen kommentoinut, koska on ollut puhelimen kanssa ongelmia ja olen halunnut kommentoida vasta sitten, kun olen tietokoneella (kuten varmaan huomasit kommettiryöpystäni, niin olen nyt tietokoneella :D). Puhelin näyttää vain 2-3 uusinta postausta bloggerin etusivulla, eikä suostu kelautumaan alas, jolloin en näe kaikkien uusia postauksia... Sen lisäksi eilen puhelimella yhden kommentin lähettämiseen meni melkein puoli tuntia, kun puhelin ei suostunut painamaan lähetä nappia ja sammuikin kaksi kertaa... Joten helposti jätän kommentoimisen myöhemmäksi, jolloin se saattaa helposti unohtua. :D

Heta kirjoitti...

Katariina: tekniikka on luotu helpottamaan arkeamme, mutta kuinka paljon moni meistä on oppinut liikaa nojaamaan tiettyyn helppouteen? Olen sitä mieltä, että kommentointi pitäisi tehdä helpommaksi, mikä laskisi kynnystä kirjoittaa niitä pieniä mielipiteitä. Toisaalta, ehkä se pieni vaivannäkö kertoo bloggaajalle kiinnostuksesta postausta kohtaan. :)

Katariina N kirjoitti...

Totta totta! :)