lauantai 20. huhtikuuta 2013

Treenivinkkejä ja ajatuksia yleisesti treenaamisesta

Terve!

Joku söpö anonyymi kyseli tossa pieni tovi sitten treenausvinkkejä ja ajattelin kertoa nyt omat mielipiteeni treenauksesta ja antaa toivottavasti muutamia vinkkejä kaikentasoisille treenaajille.

Kovasti mediassa on kokoajan juttuja mitä ihmeellisemmistä kuntoilulajeista ja muista hömpsötyksistä, joilla saat litteän vatsan käytännössä tekemättä mitään. Itse olen aika kriittinen noiden kaikkien suhteen, koska joka päivä tehdään uusi tutkimus jonkin liikunnan osa-alueen vaikutuksesta tietynlaisiin ihmisiin.


Uskon, että jokaisen pitäisi löytää se oma kiva laji/lajit, joita on mukava treenailla ja joissa pääsee etenemään. Itse en ainakaan pidä paikallaanjunnaamisesta.


Tuoretta ananasta aamupalana.. nam

Okei, step one. Miten saada sohvaperunasta huippu-urheilija päivässä? Ei mitenkään. Jos haluaa saada jotain aikaiseksi, on siihen sitouduttava. Uskon kuitenkin, että jokainen pienikin asia vaikuttaa. Kuten sanottu, että pienistä puroista tulee suuria vesistöjä. Pienikin valinta; esimerkiksi portaat hissin sijasta, tai treenimatka pyöräillen, on aina parempi vaihtoehto.

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mitä osa-aluetta haluat parantaa kehossasi ja kuinka nopeasti haluat muutoksen näkyvän. Jos haluat parantaa peruskestävyyttäsi, suosittelen aloittamaan aerobisella liikunnalla, koska sehän on sanomattakin selvää, ettei fyysinen kuntosi parane vain painoja nostelemalla. Peruskunnon kohotus tapahtuu matalilla sykkeillä (ts. rasvanpolttosyke :D), joka on n. 70-75% maksimisykkeestäsi. Tämä tarkoittaa käytännössä kevyttä hengästymistä esim. hölkkälenkillä.

Ei ole mitään ideaa ensin juosta 10 minuuttia supertehoilla, jos sen jälkeen ei jaksa liikkua senttiäkään.. Mikäli ajatuksena on siis tuo peruskuntoilu. Itse käyn spinning, eli sisäpyöräilytunneilla, joihin olen ollut kyllä tyytyväinen. Talvisin en pidä ajatuksesta lähteä juoksemaan tuonne lumeen/loskaan/kuraan/peilikirkkaalle luistinradalle.. Mutta nyt kesäkaudella olen käynyt myös juoksentelemassa.


Aerobiset harjoitteet sopivat kaikentasoisille ja -ikäisille ihmisille ja ne ovat hyviä palauttavia treenejä. Ei muuten löydy parempaa lihasten palauttajaa, kuin rennohko spinning! Olen huomannut, että jos en ole päässyt pyöräilemään, jumiutuvat lihakseni paljon nopeammin --> palautuminen ei ole siis ollut optimaallista. Suosittelen kaikille aerobista liikuntaa lajitaidon ja lihasvoiman kehityksen tueksi, sillä se oikeasti vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin. (:


Väsynyt lenkkikaveri

Seuraavaksi aihe toiselta laidalta; lihakset. Haluatko suuremmat vai kiinteämmät lihakset? Tuntuu kyllä hassulta alkaa tässä neuvomaan lihaksien kasvatuksesta, siis aiheesta josta en tiedä itsekään yhtään mitään.. Koska olen ollut huono urheilija ja menettänyt massaani.. ):


Lihastreeni olisi hyvä olla säännöllistä, mutta on aloitettava maltilla. Itse suosittelen lämpimästi oman kehon painolla tehtäviä liikkeitä, koska niitä tekemällä sinun on vaikea hajottaa itseäsi, et myöskään voi koskaan laittaa liian suuria painoja! ;) Lisäksi saat kehonhallintaa. Liikkeitä löytyy netistä vaikka millä mitalla, mutta tehokkaimpia ne ovat vain oikeintehtyinä. Kaikki luulevat osaavansa punnertaa, mutta voin sanoa, että varmaan tuhannet punnerrukset on tullut tehtyä, muttei yhtään täydellistä.


Tämmöset nätit sääret saa, ku harrastaa vikellystä..

Jos on mahdollisuus ja uskallusta käydä esimerkiksi kuntosalin jossain ryhmäliikunnassa, suosittelisin sitä. Ohjaajat osaavat usein korjata asennot heti oikeammiksi ja peilin avulla on helpompi seurata myös muiden asentoja. Mikäli tätä mahdollisuutta ei ole, suosittelen suosimaan suhteellisen tuttuja liikkeitä - kuitenkin työstäen niitä monipuolisesti.


Mikäli tavoitteesi on saada parempi kontrolli keskikroppaan, älä keskity vain ylempiin vatsalihaksiin. Tämä on todella yleinen virhe. Ihmiset ihan sinisilmäisesti ihmettelevät keskivartalonsa hallinnanpuutetta -ovathan he tehneet joka ilta 50 istumaannousua. Nimenomaan.. On tärkeää muistaa myös alemmat vatsalihakset, vinot vatsalihakset, kyljet, sekä selkälihakset alhaalta ylös asti. 

Muistakaa myös huolehtia siitä kunnollisesta aamupalasta! 

Aina täytyy kuitenkin muistaa, että treenaaminen on todella yksilöllistä - niin kuin ovat tavoitteetkin. Kehosi muotoon ja massaan vaikuttaa myös suuresti unen ja ruoan laatu. Treenaaminen ei ole kenenkään yksinoikeius, mutta sen ei pitäisi olla koskaan myöskään pakote. Helppoa ja hauskaa liikuntaa voi aluksi olla vain aamukävelyt metsässä kameran kanssa. Ja ainahan liikuntakin on hauskempaa seurassa, kannattaa pyytää kavereita mukaan, he toimivat myös loistavina motivaattoreina!

Toivon, että joku sai tästä edes jotain kivaa tai hyödyllistä irti. Olisiko toiveissanne ollut ihan sellainen treenipostaus, jossa kerron yksityiskohtaisemmin eri liikkeistä ja niiden vaikutuksista ? Tässä nyt oli tällainen pikainen yleisosio.. Risut ja ruusut ovat aina tervetulleita!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ois kiva jos voisit vie kertoo yksityiskohtaisemmin eri liikkeist :)

Tiiu kirjoitti...

Tää oli tosi hyvä postaus !:)

Anonyymi kirjoitti...

Iha hiton hyvä postaus ja joo niistä liikkeistä vielä postaus :) ja koira postaus!!

pinja kirjoitti...

Tosi hyvä postaus hetskuliini!;) pitäis itekki raahautuu tonne juoksemaan kun ei enää lunta juurikaan ole tiellä...

Anonyymi kirjoitti...

joo semmone postaus noist liikkeist!:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva postaus!! (: ja juu tee viel niit liikkeist yksityiskohtasemmin (: tää blogi on huippu hyvä !

Heta kirjoitti...

Wau, taas paljon ihanaa palautetta, kiitos! Tää aina motivoi jatkamaan kohti parempia ja parempia postauksia. Arvostan kovasti sitä, että vaivaannutte kommentoimaan. Olette ihania! Lähiaikoina yritän toteuttaa siis ainakin intensiivisemmän treenipostauksen, sekä postauksen Dumlesta. (:

AADA kirjoitti...

toi banneri on upee!! (:(:

Heta kirjoitti...

Kiitos Aada (:

Hannz kirjoitti...

Hei tää oli tosi kiva postaus, kiitti! c:

Heta kirjoitti...

Jesjes, kiitti itellenne! :)