perjantai 9. lokakuuta 2015

Väärinymmärrysten kieroutuneet teoriat


Moi.

Oon jo pidemmän aikaa saanut seurata sivusta monia tapauksia, joissa naurettavat väärinymmärrykset ovat ajaneet osapuolet tulehtuneisiin tai hyvin hämmentyneisiin väleihin. Mitä tässä yhteydessä tarkoitan väärinymmärryksillä? Ne tapaukset, joissa keskustellaan tekstin välityksellä, ilman kuvaa tai ääntä, yrittäen ymmärtää toisen lauseiden sävyä ... ja ymmärtäen ne loppujen lopuksi aivan pieleen. Esimerkiksi tekstarit & sähköpostit.

Jos toista osapuolta ei tunne, on vaikea yrittää arvioida toisen tunnetilaa pelkän viestin perusteella. Sarkasmin tunnistaminen on jo lähes mahdoton tehtävä. 
Pohdittuani hetken tulin siihen johtopäätökseen, että moni meistä ajattelee aivan liikaa. Kun kerran ymmärtää toisen loukanneen omaa arvoaan, alkaa heti se jäätävä spekulointi. Toinen yrittää aina - siis joka viestissä - varmasti jollakin kiertoilmaisulla kertoa tyytymättömyytensä johonkin asiaan tai tehdä selväksi sen, kuinka vähän sinusta ihmisenä pitää. Eikö tämä ala kuulostaa jo hieman ylireagoinnilta?

Selvää on, että vuorovaikutussuhteissa on kyse kahden osapuolen välisestä yhteydestä. Mitä paremmin toisen tuntee, sitä vähemmän ikäviä väärinymmärryksiä syntyy. Tämän takia uusien ihmisten kanssa pitäisi mielestäni keskustella mahdollisimman paljon kasvotusten - oppien näin toisen oikeita reaktioita. Oli kyse sitten ammatti-/kaveri-/ihastussuhteesta, on realistinen puhuminen tärkeää. Se 'oikea' kanssakäyminen on kuitenkin vähentynyt, sillä kaikki mahdolliset mobiililaitteet ovat mahdollistaneet niin monta helpompaa tapaa ottaa yhteyttä. Kirjoituksessa on kuitenkin se vaara, ettei lukija ymmärrä pointtia, vaan tarkastelee asiaa aivan erilaisesta näkökulmasta, mikä osaltaan voi olla jo hyvä kasvualusta väärinymmärryksille.
Todella harvassa tapauksessa kukaan oikeasti haluaa satuttaa kanssaeläjiään. Joskus kannattaa pysähtyä miettimään, että onko se oma näkökanta se ainut mahdollinen. Tarkoittaako toinen varmasti jotain ikävää, vai voisiko kyseessä olla väärinymmärrys? Entä oletko itse muotoillut omat lauseesi mahdollisimman ymmärrettäviksi? 

Viestit ovat helppoja lähettää, vaikeita ymmärtää. 

Miten välttää näitä ikäviä väärinyymärryksiä ja turhaa vihan lietsomista? Kannatan konkreettisia tapaamisia. Tai soitelkaa edes toisillenne - se vähentää väärinymmärrysten mahdollisuutta huomattavasti. Kuten jo pariin otteeseen olen maininnut, on kyse toisen ennustamisesta aikaisempien mallien perusteella (eli se toisen tunteminen). Muutaman kymmenenkin näkemisen perusteella voi olla vaikea kertoa edes toisen silmien väriä, saati sitten ajatustenjuoksua. Kuinka moni esimerkiksi voi sanoa, että huomasi silmieni värin vaihtuneen ylimpään kuvaan? 

Vähän erilaista näkökulmaa tällä kertaa! Heitelkää kommentteja myös uudesta ulkoasusta, tykkäättekö?

Ei kommentteja: