lauantai 26. lokakuuta 2013

motivation


Toivoitte motivaatiopostausta, joten sen myös saatte. Motivaatio, mitä se oikeastaan on?

Motiivit ovat tarkoituksiamme, miksi teemme jotakin? Monista pienistä motiiveista koostuukin motivaatiomme. Itse puhun lähinnä urheilun näkökulmasta, mutta motivaatiotahan haetaan lähes kaikkeen. Monesti ihmiset miettivät, että mikä olisi tarpeeksi suuri motivaation lähde? Suurempi houkutus, kuin se sohvalla makaaminen koneen/kännykän/karkkipussin kanssa. Mikä korkeampi voima saa toiset ihmiset nostamaan perseen penkistä ja miksi se tuntuu olevan toisille helpompaa?

Eri ihmiset tarttuvat eri asioihin ja saavat motivaationsa aivan eri paikoista. Nyky-yhteiskunnasta on kuitenkin helppo erottaa jonkinnäköisiä massamotivaation lähteitä. Se on kuitenkin taas hyväksyttävä, ettei kaikkia motivoi samat asiat. Motivaation lähteenä voi olla joko lyhyt- tai pitkätähtäinen tavoite. Esimerkiksi menestys, sosiaalinen hyväksyntä, terveemmät elämäntavat tai parempi itsetuntemus voivat olla motiiveina.
Kun mietin itseäni, on vaikea sanoa yhtä ainutta motivaattoria. Nuorempana halusin näyttää, ettei mikään ollut ko'osta kiinni -ei haitannut olla pieni. Ennen lukiota halusin myös vissiin vaikuttaa fiksulta, mikä toi motivaatiota opiskeluun. Edelleen pidän kiinni tuosta kokoasiasta! Olen myös aina halunnut, että minusta oltaisiin ylpeitä. Haluaisin myös olla esimerkkinä muille nuorille -Toivon, että itse voisin jonain päivänä olla jollekulle se, jota katsotaan ylöspäin. Itseäni motivoivat myös suuresti seuraavat lauseet: Do it, because they said that you couldn't & Whenever you feel like giving up, think of all the people that would love to see you fail. Haluan kiittää suuresti esimerkiksi Jaanaa yläasteelta- Sait mut ottamaan itseäni niskasta kiinni. 
Mikäli en ole aivan varma kykenemisestäni jonkun asian suhteen, yritän pohtia ja punnita sitä monesta eri kulmasta -miksi tämä asia on minulle tärkeää? Jos meinaan heittäytyä liian laiskaksi, kirjoitan päätökseni ylös tai kerron sen jollekkin kaverilleni. Lisäksi yritän mahdollisimman hyvin suunnitella menoni etukäteen, etten voi luistaa päätöksistäni. Mitä vähemmän niitä laiskoja päiviä tulee, sitä helpompi niitä on tulevaisuudessa välttää.


Entä jos motivaatio lopahtaa?

Aluksi motivaatio on kovaa, mutta sen ylläpitäminen saattaa olla hankalampaa. Miksi?

Oletteko koskaan itseasiassa edes miettineet, mitä tekosyitä käytätte, kun laiskuus iskee? Kannattaa miettiä, ihan oikeasti. Esimerkiksi sää ei ole hyvä syy olla tekemättä jotain. Vaatetta päälle vaan ja menoksi! Miettikää sitä asiaa mitä tavoittelette. Se on sen arvoista.

Mitäs jos joskus ei vain jaksaisi jatkaa tehtyä päätöstä? Kannattaa siinä vaiheessa miettiä, että tulikohan haukattua liian suuri pala? Tässä vaiheessa on kaksi polkua, joko päätät että suoritat tavoitteesi kunnialla loppuun tai et edes yritä. Koska puolitehoilla päätetyt asiat eivät tule tehdyiksi. Esimerkiksi läksyjen teko tai aktiivinen bloggaaminen; se on tahdosta kiinni. Pitää vain uskaltaa ottaa se ensimmäinen askel kohti parempaa huomista! Myös ajatuksia -näääh, teen sen huomenna- tulisi välttää. Sen aika on tänään eikä huomenna tai ensi viikolla tai vuoden päästä. 

Voin ta'ata, että mitä enemmän olet ennen asiasta luistanut, sitä paremmalta se tuntuu kun kerrankin tartut tuumasta toimeen. Itsekin voin sanoa, että on kyllä ihan sairaan mahtavaa sanoa, että olen taistellut laiskuutta vastaan ja aloittanut säännölliset lenkit. En edelleenkään pidä juoksemisesta, mutta rakastan sitä tunneetta,  kun saan nostettua perseen ylös penkistä ja lähdettyä aamulenkille. Kaikki ei ole tässä maailmassa kivaa, mutta niitäkin asioita on tehtävä.Muistakaa: Vain te voitte vaikuttaa itseenne. Mutta jos tarvitsette piiskuria, niin meikäläiseen voi ottaa yhteyttä. Olisi muuten aika jees alkaa personal traineriksi. Ps. tsekatkaas nuo söpöt aforismijne.elukat tuolla sivupalkissa!

Kuvat Weheartit & Tumblr

2 kommenttia:

Aapu kirjoitti...

Hyvää tekstiä, kuten aina!

Heta kirjoitti...

Kiitos Aapu, kiva kuulla ;)