tiistai 8. lokakuuta 2013

Heta suosittelee: Säästäminen


Pitkästä aikaa Hetan suosittelemaa postausta! Tälläkertaa aiheenani on yksinkertaisesti säästäminen. Itse olen aina ollut suhteellisen pihi ihminen -aikalaisen luonnollinen säästäjä siis. Tiedän kuitenkin paljon ihmisiä, joille säästäminen saattaa välillä olla hankalaa. Tuhlaaminen on siltä kannalta hyvä addiktio, ettei kaikesta kivasta tarvitse luopua päästäkseen kaidalle tielle.

Tuntuuko, ettei koskaan ole rahaa? 'Mut en mä ikinä osta mitään!' <- Kuulostaako liiankin tutulta? Kukaan ei koskaan osta mitään, mutta silti rahaa kuluu. Tottakai rahaa aina kuluu, mutta joskus on hyvä pysähtyä miettimään, että mikä on oikesti tarpeellista. Itse en säästä mitään isompaa asiaa varten, pidän vain siitä, että voin kontrolloida rahankäyttöäni ja nautin siitä turvallisuuden tunteesta, että jos sitä joskus tarvitsisi, sitä olisi varalla. Tai no, enhän mä kuitenkaan mikään miljonääri ole, pienistä puroista tulee isoja jokia. Piheyteni näkyy elämässäni enimmäkseen shoppailureissuillani, missä yleensä ostan vain aletuotteita.. Heh, pinttynyt tapa! :D
Säästövinkkini olisi oikeastaan aikalaisen yksinkertainen; pyhästä kolminaisuudesta valitset yhen, jonka toteutuksesta olet valmis tinkimään. Näitä kriteerejä ovat...

1. shoppailukertojen määrä
2. tuotteiden hinta 
3. tuotteiden määrä

Aika simppeliä, vai onko? Kaikki liittyvät kuitenkin osittain toisiinsa; rajat ovat häilyviä. Voisitko kuitenkin vähentää esimerkiksi kauppareissujesi määrää? Ettei tulisi ostettua niitä turhia suklaakeksejä silloin koulun välitunneilla, kun muutkin menivät kauppaan? Jos ensimmäinen kriteeri on itsellesi tärkeä, mites on laadun laita? Eikö olisi kerrankin kiva mennä Tarjoustaloon ostamaan ne meikit, koska aina hinta ei ole suhteessa laatuun. Samaa tavaraa voi saada edullisemminkin, kun vain jaksaa tehdä hieman myyrän työtä! Jos et suostu jalallasikaan astumaan Saiturinpörssiin, on sinullakin vielä yksi vaihtoehto; ostetun tavaran määrän vähentäminen. Jos seuraavalla shoppailukerrallasi miettisit, että tarvitsenko juuri nyt viisi erilaista villatakkia? 
Onko taloudellinen alijäämäsi kuitenkin liian suuri, eikä elämäsi rullaa 'pappa betalar'-tekniikalla? Jonkinnäköisiä töitä on varmasti tarjolla, kuten mainosten jakaminen tai puhelinmyynti, mutta kaikkia eivät tuonkaltaiset työt kiinnosta. Töitä tekemään voi päästä myös 4H-yhdistysten kautta, mutta on niitä muitakin tapoja ansaita. Omien tavaroiden ja vaatteiden läpikäyminen ja turhien erottelu voisi olla helpoin vaihtoehto. Tämän jälkeen vain ilmoitusta nettiin tai vaatteet kirpparille, niin saataisiin hyvä kiertoon! Varsinkin lelut, pelit ja kirjat käyvät varmasti kaupaksi. 

Ai juu ja tosiaan viimeisenä vinkkinä vielä suosittelen kiinnittämään huomiota ruokavalioon ja omaan eettisyyteensä. Liha on kallista ja ihmiset heittävät aivan liian paljon ruokaa pois näinä päivinä.

Kiitos ja Aamen, Heta on puhunut!

Ei kommentteja: