sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Heta suosittelee: Terveellisempi elämäntapa?


Aika useasti aloitan postauksen innokkaasti moikkaamalla teitä ruuduntapittajia, mutta nyt tuntuu hieman tahmealta kirjoittaa, hassua. Ajattelin kuitenkin hieman kirjoittaa siitä, miten olen itse yrittänyt muuttaa elämäntapojani -tässä tapauksessa syömistäni- terveellisemmiksi. Täytyy kuitenkin aina muistaa, että nämä asiat eivät välttämättä sovi kaikkien kehoille/elämäntyyleille. Kaikkien pitäisi kehitellä oma tapansa syödä, liikkua ja nauttia elämästä -Hyvällä mielellä!

Okei.. Näin heti alkuun haluan sanoa, etten halua todellakaan kuulostaa laihdutusmainokselta. Mitä jos vain yrittäisitte ottaa hedelmiä tai marjoja joka aterialle, niin kuin oikeasti kuuluisikin? Itselläni on nykyisin aina aamupalla, välipalalla ja iltapalalla esim. omena, päärynä, mandariini tai porkkana mukana. Koulussa syön salaattia ruoan lisäksi ja kotona teen ruoan kanssa salaattia, vihanneksia tai syön hedelmän. 

Kaikkialla lukee, että pitäisi vähentää sokeria, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? En ole mikään ravintoterapeutti, mutta kaikillahan on maalaisjärki olemassa. 
Esimerkkinä..

Pastat, murot, puurot ja leivät > Täysjyvä/monivilja on aina parempi, kuin vehnäversio. 
Jogurtit > maustamattomat ovat parempia, kuin maustetut. 
Juomat > Maito tai vesi on aina parempi, kuin mehut. Tuoremehujenkin vitamiinit voi kerätä oikeista hedelmistä! 
Einesruoat > Jos kotiruokaa ei ehdi väsätä, yritä saada vähintään puolet lautasesta täytettyä tuoreilla kasviksilla tai hedelmillä.
''Herkut'' > Itse tykkään syödä makeannälkään pienen välipalakeksin, mikä on lievästi sanottuna hieman outoa. Olen huomannut, että makeanhimoni on laantunut, minkä uskon johtuvan runsaasta hedelmänsyönnistäni... Välillä voi herkutella, mutta ei todellakaan joka päivä. Joskus saa herkutella, eikä kannata alkaa tämän takia potea huonoa omatuntoa sukulaisen synttäreillä! Itse tosiaan olen vaihtanut maustetut jogurttini maustamattomaan, vähentänyt vaalean leivän syönnin lähes nollaan, pitänyt taukoa karkeista, korvannut limut ja mehut kivennäisvesillä, vedellä ja maidolla ja lisännyt tosiaan kasviksien ja hedelmien syöntiä.. sekä muita pieniä muutoksia. Kaiken tämän vaihe vaiheelta. En siis yhdessä yössä. Maustamattoman jogurtin karvaaseen makuun oli ensin vaikea tottua, joten lisäsin siihen ensin hieman mehukeittoa. Pikkuhiljaa siihen alkoi tottua ja nykyään se menee semmoisenakin. Älkää siis pettykö itseenne, jos ette heti onnistu. Aina voi -ja pitää- yrittää uudelleen!

Pointtihan siis oli, ettei Roomaakaan rakennettu päivässä. Pienillä muutoksilla pikkuhiljaa kohti päämäärää. 


Terveelliseen elämään kuuluu paljon muutakin osa-alueita kuin syöminen, mutta niistä en nyt rupea jaarittelemaan.. Mieli, eli psyykkinen osio, liikunta, sekä uni ovat myös osaltaan vaikuttamassa terveelliseen elämään. Tavoitellaanko nykyään terveellistä elämää enään sen kannalta, ettei haluta sairastua ? Luulen, että nykyään on tärkeää näyttää hyvältä.

3 kommenttia:

TIINA kirjoitti...

Samalla asialla!!! Maitorahka on rakkaus. :D

Heta kirjoitti...

Tiina- omnom! <_:

Hannz kirjoitti...

Toosi kiva postaus! Iteki oon innostunu terveellistämään omaa elämää. Tämmönen ku näkee muittenki tekevän, lisää vaan intoo :D